Varifrån kommer objudna känslor?

Alla vill vi må så bra som möjligt, så stor del av tiden som möjligt. Men hur gör man då när man inte mår så bra? När objudna känslor smyger in som en tjuv genom ett fönster och stjäl sinnesfriden. En god början är att komma till insikt med var känslorna kommer ifrån.

 

Var känslorna kommer ifrån
Känslorna kommer från våra tankar, hela tiden, varje gång. Det verkar som att de kommer från situationen på utsidan men det är en illusion. Om två personer har exakt samma utbildning, exakt samma förutsättningar, exakt samma arbetsuppgifter, exakt samma arbetsmängd så kan ändå en person vara lugn och en stressad. Två personer kan få samma fråga på jobbet och en känner sig utmanad eller ifrågasatt medan den andra personen inte känner något alls utan bara svarar på frågan.

Det tyder ju på att känslan inte kommer utifrån, från situationen, utan från insidan (våra tankar). På samma sätt kan exakt samma situation för en och samma person kännas helt olika vid två tillfällen. Det tyder ju också på att känslan inte kommer från situationen utan från insidan, från våra tankar om situationen. Men det verkar som att det är situationen som skapar känslan. Det känns så, men det ÄR inte så, känslan kommer inifrån oss själva.

Bara att inse det gör stor skillnad. Det räcker dock inte att FÖRSTÅ det, som en bra idé som man förstår med logikhjärnan. Man behöver INSE det, SE sanningen i det. Inser jag fullt ut att den objudna känslan kommer från mig, från att jag tänker och tror på det jag tänker och det är där känslan uppstår... så blir det plötsligt mindre viktigt att ändra situationen eftersom det inte är därifrån känslan kommer.

Här är det lätt att tro att lösningen är att istället ändra tankarna och hur gör man det? Mer om detta ämne en annan dag. För nu, börja titta på om du kan få syn på att din känsla kommer från tankarna och inte från situationen, börja där.