Hur man släpper onödig ilska och spar energi

Händer det att du gör åt energi på att vara arg på sådant du inte kan påverka? Eller händer det att du förundrat ser på när andra är det?

Oftast tror vi att vår upplevelse, hur vi känner och mår mentalt, beror på hur verkligheten ser ut, på utsidan. Dvs jobbet, chefen, trafiken etc påverkar hur jag känner mig. Med det perspektivet blir det viktigt att utsidan ser ut som jag önskar, dvs ofta vill vi att andra skall ändra sig för att vi själva skall må bra. Och problemet med det är ju att det är så väldigt, väldigt, VÄLDIGT svårt att ändra andra...

 

Men mentala grundlagarna slår fast att det inte är utsidan som avgör hur vi känner oss och hur vi mår mentalt.  Ett exempel som visar på det är att i samma situation kan olika personer känna/reagera helt olika. I samma situation men vid olika tillfällen kan till och med en och samma person känna/reagera helt olika. Tex i trafiken, vissa blir arga på andra trafikanter som inte beter sigsom de borde medan andra inte blir det minsta upprörda. Någon blir arg ibland men inte ibland. Alltså är det ju inte trafiken som avgör om man känner sig upprörd eller inte…

Variationen visar att för att bli arg behöver man lägga till något mer än själva situationen på utsidan, nämligen tankar kring situationen, den innebörd man ger det och i vilken mån man lever sig in i dessa tankar.

Föreställ dig att du tänker något i stil med ”han kör som en idiot” eller ”hon försöker tränga sig före mig och det är inte ok” eller ”folk som inte kan köra borde ta bussen” eller liknande. Om du bara tänker det för att jag ber dig tänka det blir du inte arg. Det räcker alltså inte BARA att tänka det. Du behöver också leva dig in i det som om det vore sant. Kanske har du själv aldrig varit arg i trafiken men säkert känner du någon som blir det, tänk dig in i den personens reaktion :-).

Mentala grundlagen förklarar helt enkelt att ”det är inte trafiken som gör dig/någon arg, det är dina tankar och att du lever dig in i tankarna som gör dig arg”. Precis som med tyngdlagen där det är fullt möjligt att släppa saker som går i backen är det fullt möjligt att fortsätta bli arg på trafiken men när man verkligen inser att det inte handlar om trafiken utan om vad som händer i mitt huvud öppnar sig nya möjligheter att må riktigt bra (som inte kräver att andra lär sig köra bättre eller att man bara kör på natten när inga andra trafikanter är ute). Detsamma gäller alla upplevelser där vi inte mår så bra, förklaringen till hur vi mår finns i våra inre processer, inte på utsidan i situationen. Mentala grundlagarna säger också att tankar är övergående, de kommer och går. Systemet är självrenande, dvs om jag inte gör något alls kommer andra tankar in och tar över. Om tankarna får flöda fritt kommer jag plötsligt att tänka på vad jag skall äta när jag kommer hem, på något som sägs på radion, på vad som hänt på jobbet idag etc. Plötsligt tänker jag inte på trafiken längre och plötsligt är jag inte arg längre, det har gått över av sig själv.

 När vi lär oss se det händer två saker (till att börja med):

1)      Man får en ökad tankeigenkänningsförmåga, dvs man inser att ”det är jag som tänker en massa, det är inte den andra bilisten som gör mig arg, inte egentligen, det bara verkar så”

2)      Det blir mindre allvarligt att ha en stund av o-bra känslor när jag vet att det snart går över (om jag inte hindrar systemets naturliga självrening). Jag behöver oftast inte ändra världen utan bara låta tankarna lägga sig lite.

Vill du prova i praktiken? Välj ett område där du i dina klara stunder inser att du lägger onödig energi på att bli arg. Börja där. Titta på situationen när du är lugn, fråga dig om det finns andra sätt att se på saken. Fråga dig om det skulle kunna vara så att det inte är situationen som gör dig arg utan tänkandet du har i huvudet i den stunden när du blir arg. Bara fråga dig själv det med en nyfikenhet på svaret (inte med ambitionen att läxa upp dig själv för att du blir arg då och då, det är mänskligt och du är väl människa?)

Vill du utforska mera är du varmt välkommen att följa med på en helgretreat till Sätilla där vi erbjuder en skön blandning av yoga, utforskning av de mentala lagarna kring välmående, god mat och mysig miljö.