Har du tändande mål?

Nyårstider är målens absoluta högsäsong. Aldrig sätts så mycket mål som i början på ett år. Gymklasserna fylls av folk vars mål är att börja träna, viktväktarna får en tillströmning av folk med viktmål, sparmål sätts etc. (detta är de vanligaste nyårslöftena enligt svensk undersökning). Och redan i slutet på februari brukar trycket på gymmet ha lättat... Många mål gör faktiskt mer skada än nytta. Så hur sätter man tändande mål och hittar motivationen undrar du kanske? Här kommer tre tips.

prickskytte.jpg

TIPS 1 - Välj ett mål som får dig att le eller kippa efter andan!

Välj ett mål som

DU

VERKLIGEN, VERKLIGEN

VILL!

Ofta när vi har svårt att motivera oss så beror det på att vi egentligen inte vill det vi säger/tror att vi vill. Vill du verkligen banta 7 kg? Eller vill du känna dig nöjd med dig själv (och tror att det första krävs för att få det andra)? Vill du verkligen ha ett chefsjobb eller har du ryckts med av idén att "man måste göra karriär"?

Tänk dig in i att du älskar glass och så kommer någon och frågar om du vill följa med och äta glass. Måste du då motivera dig själv till att följa med (glöm allt tal om vikt nu, detta är ett ANNAT exempel :-)) Nej, det behövs inte så mycket motivation om man har mål man verkligen vill. Då drivs man av glädje och lust mer än av motivation.

En bra test för att veta om målet är tändande eller inte är att ställa dig själv frågan "får tanken på mitt mål mig att le eller kippa efter andan"?. Om svaret är nej är mitt tips att omformulera eller helt byta mål.

TIPS 2 - Låt vägen vara mer viktig än målet

Så länge vi fokuserar på att nå ett mål i framtiden har vi en rad dagar när vi inte lyckats ännu. Det tröttar ut hjärnan och tär på motivationen att inte ha lyckats (ännu). Att lyckas å andra sidan aktiverar belöningscentrum och får oss att fortsätta jobba på. Det är därför man har delmål, för att få anledning att fira oftare.

Men varför inte lägga upp det på ett sådant sätt att du kan segra varje dag?

Genom att formulera "göra-mål" hellre än "uppnå-mål" gör du det möjligt att låta hjärnan få uppleva känslan av vinst varje dag. . Tex "jag skall röra mig minst 40 minuter varje dag" gör att man kan vinna varje dag. Målet "gå ner 7 kg" ger fokus på hur långt det är kvar snarare än på vad som redan uppnåtts, vilket är motsatsen till motiverande för de flesta. En säljbudget på 2 miljoner kan kännas tungt medan "ta 2 proaktiva kontakter om dagen" känns fullt gör-bart och faktiskt inspirerande eftersom det ligger i din egen kontroll?
(Extratips: formulera gärna mål som du har kontroll över. Om kunden köper eller inte ligger inte i din kontroll men att du tar kontakt gör det).

TIPS 3 - Berätta om ditt mål för andra

Berätta om ditt mål för någon annan och be om tips för hur du kan göra ditt mål mer tändande. Ofta blir man förvånad över hur lätt andra har för att komma med bra idéer på något som verkar vara ett svårt dilemma för den som tänkt mycket på saken.

 

Mitt mål för 2018 är att jobba ännu mer med föreläsningar och retreats. Det är ett mål som får mig att le, från öra till öra.

Nästa öppna föreläsning är 31:a Januari i Mimers Hus i Kungälv och nästa öppna retreat är 9-11 Mars i Sätila. Mer information om båda hittar du här.

Allt gott
Eva