Vad du behöver veta om konflikter och rosa elefanter

Tänk på en rosa elefant! Ser du den för ditt inre öga? Bra. Är du säker på att det du ser för ditt inre öga ÄR en rosa elefant? Jag menar, har du någonsin sett en rosa elefant i verkligheten? Troligen inte men jag misstänker att du tog en minnesbild av en grå elefant, gjorde om den till rosa i tanken och sim-sala-bim har du en rosa elefant inne i huvudet. Och vad har det med konflikter att göra?! Jo...

rosa elefant.jpg

 

På samma sätt gör vi med det mesta i livet, vi använder en tidigare erfarenhet för att tolka en ny situation. Detta är inbyggt i hjärnan sedan urminnes tider för att spara energi och säkra vår överlevnad. Ser man ett lejon bör man avlägsna sig, inte fråga sig om detta kanske är ett lejon som redan ätit lunch. Men samtidigt gör denna funktion det också svårare för oss själva att se och lära något nytt. För vi håller oss själva, och andra, fångna i en tolkning baserad på tidigare upplevelser och tolkningar.

De flesta av oss har t.ex en omedveten tolkning som säger "människor som talar med hög röst är irriterade" (eller annan variant på tolkning, det finns många).  Vi tolkar automatiskt och omedvetet en höjd röst som lite hotfullt. Men det finns också de som talar högt när de är engagerade... eller för att de hör dåligt... eller för att de är vana vid bullriga miljöer eller för att de är stressade. Men vår tolkning sker blixtsnabbt, omedvetet, och skapar en bild av "hur det ÄR" till skillnad från "hur jag uppfattade det".

Här uppstår de allra flesta konflikter - i ditt liv, i mitt, mellan kollegor och i mötet med kund.

Inte för att vi tycker olika, vi kan tycka olika utan att ha en konflikt. Utan för att var och en tror för mycket på sin rosa elefant, dvs sin tolkning av vad som sägs, målet, motiven bakom, vad som är rätt och rimligt etc.

Jag pratade med en person häromdagen som kände sig överkörd för att chefen inte tillfrågat henne i en fråga som hon är expert på. Hon upplevde att chefen visade bristande respekt för henne och hennes expertis. Jag råkar veta att chefen inte såg något behov av att fråga utan fattade beslut baserat på tidigare gånger samma problem uppstått, övertygad om att detta var "samma problem". Det var det inte, vilket experten kunde ha berättat direkt. Men chefen ville inte störa sin expert som redan har bordet fullt med andra problem. Så chefen har en rosa elefant som säger "jag gör henne en tjänst att inte störa" och medarbetaren har en rosa elefant som säger "jag blir inte tillfrågad, alltså värderas inte min kompetens". Båda har en känsla av att samarbetet inte funkar så bra... ingen av dem vet riktigt varför.

Mitt råd till dem båda är, prata med varandra och sluta tro på det du tänker, det är bara EN tolkning, av 1000 möjliga.

Jag kallar det Tankeigenkänningsförmåga, dvs förmågan att inse att det jag tänker är just det JAG tänker, inte sanningen, inte fakta, inte enda rätta sättet utan ett sätt att tänka... 

Vilka rosa elefanter har du i ditt huvud?

Allt gott
Eva